Zdražení odpadů? Pane Bože, za co

06.11.2019 23:24

 … tak nám zdražili odpady……….

Proč?  Protože se nikomu nechce přemýšlet a zdražit je prostě jednodušší.  Matematika je exaktní věda, vezmete kalkulačku a celkové náklady na směsný komunální odpad vydělíte počtem poplatníků, hodíte nějakou sumu do vyhlášky a schválíte. Jak prosté.

 Nikdo se nezabývá tím, proč v roce 2018 došlo k poklesu objemu vytříděných odpadů oproti roku 2016, ale jednoznačně si všiml nárůstu objemu směsného komunálního odpadu, a to opravdu velkého nárůstu.  A tak to vyřeší zdražením??????

Pěkně děkuji, ale nechci., nikdo mě nemůže nutit a vymáhat ode mne peníze za něco, co jsem nevyprodukovala.

Proč máme platit více, když opravdu poctivě třídíme a takové množství odpadu na poplatníka nevyprodukujeme?

  • Bohatě by stačilo organizovat svoz ve dvoutýdenních intervalech, protože ten, kdo třídí, tak musí z vlastní zkušenosti vědět, že tu popelnici nenaplní, a za drahé peníze se tak sváží vzduch. A nejdražší položkou v likvidaci odpadů je jejich svoz.

Proč máme přispívat těm, co na třídění kašlou a vše hází do jedné popelnice a ta jim pak přetéká odpadem? 

  • Ať si to zaplatí ze svého, jejich problém.

Proč máme platit za svoz BIO odpadu?

  • Jako příklad si můžeme uvést každotýdenní pohled pracovníků svozové společnosti do prázdné hnědé popelnice, zavřou víko a my zaplatíme za marnou cestu k této popelnici. Žijeme na vesnici a každý rozumný občan má svůj kompostér, ať koupený, vyrobený či od města pronajatý. Je jen opravdu málo míst, kam nelze umístit kompostér a zpracovat tak BIO odpady přímo v místě bez nákladného svozu.  Ano, čtete dobře, je zbytečné ho svážet, je namístě ho skvěle využít a tady v horách, kde se podíváte z okna a vidíte samou zeleň, to jde skvěle. Tím také můžeme markantně ušetřit. Kdo se zapojit nechce, opět si to může hradit ze svého a my mu na to nebudeme přispívat.  Dovolím si ještě poznámku, na BIO odpad z veřejných ploch máme navíc přeci tu skvělou kompostárnu, takže máme také tento problém vyřešen.  Stačí ji zprovoznit a budeme se mít skvěle. J

Určitou snahu o lepší třídění odpadů a motivaci občanů je nutno vedení našeho města přičíst, to ano, opět ze společného rozpočtu pořídili některým spoluobčanům barevné stojany na pytle s tříděným odpadem, aby to měli ještě pohodlnější. To je pravda, ale proč ze společné kasy a jen některým?

A proč jsme se opět v mnohokrát v předvolebním klání avizovaném motivačním systému neposunuli?

Protože to je jen vábnička, vata do volebního programu, aby nebyl moc stručný, aby bylo co vyprávět občanům na různých setkáních, jak to vlastně myslíme vážně, ale ještě jsme se za ty roky k tomu nepropracovali.

Ať už čárové kódy či jiné systémy s následným odměňováním občanů formou byť minimálních slev by určitě byly skvělou motivací a naopak příplatky za přeplněné popelnice by také byly namístě.

Plošné zdražení nic neřeší, naopak může doposud poctivě třídící občany odradit, protože jejich snaha vyjde naprázdno.

Těm, co netřídí, je to naopak jasná informace: občane, je jedno, kolik toho vyprodukuješ, poplatek je daný a tak toho můžeš vyhodit, kolik chceš. Nikdo to neřeší a nekontroluje.

A ten, za koho hradí poplatek formou různých příspěvků a doplatků na bydlení „stát“, si s tím tuplem hlavu neláme a ještě se vám pochlubí, že je mu to jedno a že raději pracovat nebude, protože by o tyto příspěvky a doplatky přišel. No skvělé.

Občane poctivě třídící – zatlač slzu v oku a jdi třídit nebo ještě lépe neprodukuj nejraději žádný odpad, ale přispěj těm, co se na to vykašlali. Ale nezapomeň jim na to přispět.  Ještě, že tě tu máme, jinak bychom se v těch odpadcích za chvíli utopili.

A až zase najdeš ve své poštovní schránce dvakrát ročně onu složenku s vyčíslenou sumou, co máš za odpady zaplatit, vzpomeň, že i to jsou zbytečné náklady, které lze ušetřit – pracovní sílu, která to vytiskne, a rozesílá, peníze za papír, obálky, barvu do tiskárny, poštovné a opět svoz odpadu, protože ty obálky se složenkou skončí zase a znovu v odpadu, doufejme jen, že v tříděném.

On si totiž nikdo nevšiml, že žijeme v moderní době a i spousta seniorů vládne výpočetní technice a dá se to při troše dobré vůle zvládnout elektronicky.